10.04.2010

Jalan : AtUk AkU...

Dulu jalan nya berkisarkan begini...

Selalu kawan-kawan aku tanya masa sekolah, atuk ko ada lagi ?? Aku akan cakap, ada..Semuanya masih ada..Senyum lebar kalau orang tanya pasal atuk aku.

Sebab kenapa aku senyum , sebab aku suka sangat dan sayang kat atuk2 aku nih.Sekarang tinggal atuk aku yang sebelah mak aje. Yang belah ayah aku dah takda...Sedih sangat sebab masa dia meninggal aku tak dapat balik.

Cerita aku ngan atuk aku...

Dulu selalu ayah aku amik sekolah lambat. Jadinya aku pon akan balik umah atuk aku yang dekat jer ngan sekolah aku belajar.Sekolah aku sebelah rumah atuk aku. Masa aku kecik-kecik atuk selalu cakap, belajar lar nanti dapat sekolah tinggi-tinggi. Aku mana tau sekolah tingi-tinggi tu apa, so aku ingat alr kena lar sekolah yang tinggi baru besh. Hahah budak-budak mana aku tau sangat.

So, kalau aku pegi rumah dia dia yang bual ngan aku, masa tu dia dah tak nampak. BUTA. Ya atuk aku buta time aku darjah satu lagi. Tapi sungguhpun dia buta tapi aku hormat dia sebab dia atuk aku beb. Ingat masa dulu dia ajar aku lagu "Sepuluh Budak Itam". Lagu ni vintage beb, ada banyak version. Kalau korangc ari kat youtube macam-macam boleh keluar kot. Tapi aku suka sangat time tu sebab atu aku wat versi yang lucu. Hahaha...

Dia duduk kat kerusi malas tu dan mencari- cari arah suara aku, tu seba dia dapat cam suara orang yang cakap ngan dia. Memang lumrah orang yang hilang penglihatan, kalau satu deria mereka hilang, deria lain semakin baik penerimaannya. Biasanya, pendengaran dan deria rasa mereka bertambah sensitif. Aku ingat lagi kalau aku belik sekolah jugak dia tanya, cikgu ajar apa?..Dulu dia cerita, dia nak jadi cikgu tapi zaman dia dulu zaman perang so memang susah kalau orang-orang kampung yang duduk ceruk-ceruk desa nak berjaya.

Apa yang ada pada kami ialah, kebun kelapa,getah dan kopi. Itulah punca pendapatan yang paling asas dalam zaman tu. Kalau kelapa sawit tu kira dah nak moden sebenarnya. Cuma time tu hidup susah kalau nak bandingkan dengan sekarang. Kalau dulu, ada RM 10.00 dah cukup beli macam- macam. Tapi sekarang aku belanja untuk harian yang simple-simple pon dekat RM20.00 purata setiap kali keluar belanja. Beza jauh kan sekarang dan dulu.

Selalu aku tanya dengan diri aku, macam -mana orang dulu bleh tampung keluarga yang ramai. Memang korang akan kata, ala dulu abrang murah, belanja duit sikit pon boleh. Tapi aku cakap kat korang, kalau ada tu orang yang cuma ambil upah atau kerja mengail ikan boleh tampung anak sampai masuk universiti. Bukan gaji diaorang besar pon .Dah, kalau menoreh time hujan mana boleh, kalau nak ke kebun time hujan tunggu tanaman nak hidup semua tu perlukan masa beb.

Tapi aku nak kata sombong pon tak lah.Sedangkan orang kaya yang ada kat Malaysia sanggup bunuh orang lain sebab nak duit, ini menunjukkan mereka masih tak cukup ngan apa yang ada. Betol tak aku cakap ? betol.... kalau salah korang memang tak baca surat khabar.Haha surat khabar murah je beb, baru RM1 .50.

Jalan-jalan nati tolong ingatkan aku ye...

1 comment:

ikaqishie.co said...

best................ aku x ada msa nenek sblh bapak aku meninggal sem lepas.. skg, bapak aku yatim piatu dah.. trasa kekurangan ahli keluarga coz nenek aku tuh suka dibawa bergurau..

Blogger news

Blogroll