12.25.2012

Jalan : Kajian FACEBOOK

Masa aku tengah jalan-jalan dekat FB, aku masuk grup busuk yang mana dulu aku pun kipas bagi busuk ni. 

Sejarah aku dengan busuk ni agak macam tragis jugak la. Mulanya aku sangat desprate untuk cari view untuk blog aku. Sampai mana aku menggunakan busuk sebagai ping untuk dapatkan view. Memang agak membrangsangkan jugak la aku punya page view untuk beberapa ketika. Sebab ada satu entry aku jadi entry pilihan busuk untuk minggu tu. Jadi satu minggu aku penuh dengan traffic yang sangat sarat sampai 500 sehari. Bagi aku tu da banyak sangat untuk blog aku yang suam-suam suku. Hidup segan mati tak mau.

Tapi aku merasakan apabila ping guna busuk, semua link search aku kat google jadi under ping busuk. Atas dasar tak puas hati aku pun memulakan proses boikot busuk. Kemudian, aku punya page pun jadi malap, seperti lampu minyak tanah yang kehabisan minyak. Air je tinggal, minyak da abis lama da. 

Berkongsi sedikit apa yang aku dapat masa masuk dekat FB busuk. Satu kajian dibuat yang mana menunjukkan bahawa, Facebook memberikan anda stress apabila anda melihat apa yang sedang berlaku dan sedang berlaku dalam FB. Lebih-lebih lagi kalau perempuan. Yea ke ?

Entahlah.

Bagi aku, untuk masalah ni adalah berpunca daripada hati. Hati kita jugak yang kena bijak menilai dan memahami akan situasi yang sedang berlaku. Yealah, kadang tu ada kawan-kawan kita yang memang nak berkongsi bahagia, ada yang jenis suka menunjuk, ada jugak yang mengata, tak lebih jugak yang memang bikin panas line dari pelbagai aspek. Contohnya, politik, prinsip, ekonomi, pelajaran, semua lah yang berkaitan. Ia menjadikan satu tempat yang mana segala maklumat dan pengkhabaran yang diterima harus ditapis dengan sebijak yang mungkin. Bukan secara membabi-buta.

 Hmmm sedihnya aku... :(

No comments:

Blogger news

Blogroll