11.06.2010

Jalan : MaNiS TaPi SeDiH...

Jalan ni aku jumpa dekat satu blog orang, http://telordibasuh.blogspot.com. Sumber gambar aku ambil dari sana.

 Satu hari saya berjalan -jalan dalam keadaan perut yang lapar. Saya tak punya wang di poket. Tapi saya berasa lapar sangat. Tiba-tiba saya terpandang sebuah gerai kecil menjual manisan. Kelihatan seorang lelaki sedang menuang manisan diatas dulang dan dia membentuk manisan itu menjadi seekor burung. Langkah saya terhenti melihat dia membuat manisan itu.
Manisan itu tentu sedap rasanya. Harum dan sungguh sedap baunya. Saya tidak menghiraukan orang-orang disekeliling saya. Yang saya tahu, saya mahu lihat manisan itu. Cantik, sangat cantik.

 Alangkah baiknya jika saya punya wang. Boleh saya beli satu manisan yang saya suka itu. Saya suka bentuknya. Rasanya tentu sedap. Tapi saya sedar yang asya hanya mampu hisap jari saya yang kecil ini. Sudah cukup untuk menggantikan rasa manisan itu.

Waaah..saya suka akan bentuk itu. Saya masih tak boleh berganjak dari sini. Kaki saya berat untuk digerakkan. Saya mahukan manisan itu. Saya suka bentuk yang dibuatnya. Saya sangat mahukannya.

Alangkah bagusnya jika saya punya wang seperti lelaki itu. Dia dapat membeli manisan itu. Saya sukakan bentuk manisan yang diambilnya. Itu saya punya. Saya sukakannya.Sungguh tidak adil, dia ambil bentuk yangs saya suka. Tapi walaupun saya suka, saya mana punya wang untuk membelinya.

"Abang... marilah kita pulang..." adikku disisi berbicara. "Abang tak mahu pulang, abang mahu lihat manisan ini lagi". "Abang... kita mana ada wang untuk beli manisan ni". Saya sekadar mendiamkan diri. Tanda setuju dengan kata-kata adikku. Ya, saya tidak punya wang untuk membeli manisan ini.


Bertuahnya jika saya punya wang. Dapat saya merasai manisan yang cantik bentuknya itu. Saya tidak mahu banyak. Sekadar sebatang manisan itu sudah memadai bagi saya. Saya tidak mahu tamak. Saya cuma mahu salah satu daripadanya. Saya teringin untuk merasainya. Laparnya perut saya...


Jalan-jalan aku rasa sedih sangat bila melihatkannya...

No comments:

Blogger news

Blogroll