3.13.2011

Jalan : kErNa sAyAnG ...??

Jalan - jalan mentakrif dan menelaah satu persoalan minda...

Bila berbicara tentang sayang bagaimana kita hendak menerangkannya ?
Ada banyak pendapat dan saranan dari ramai orang berkenaan sayang ini. Takrifan yang begitu kompleks untuk dinyatakan secara jelas dan memuaskan hati semua pihak bukan ?

Sayang, mari kita lihat dari sudut orang yang lebih berpengalaman dan lebih makan garam. Atuk-atuk kita, tok aki kita.
Bila kita tanya. Sayang tu apa tuk ? Emmm sayang ea ? "Susah nak kata lah cu..."

Ada orang yang mentakrifkan sayang sebab suka dan kasih kepada insan yang kita sayang dan kita suka.Belok-belok jugak ayat aku untuk post kali ni. Tapi, adakah itu benar-benar sayang yang kita maksudkan ?

Ada juga orang yang menganggap sayang tu macam hidup orang bercinta. Cik gadis pernah pesan kat saya, kalau saya sayang awak sebab harta, paras rupa, bijaksana dan semua yang tak kekal mana boleh disamakan. Betul jugak cakap cik gadis. Kalau kita suka kat orang tu sebab paras rupa bila tua dah hilang muka cantik tu maka sayang tu ilang jugak lah. Btol tak ?

Tak dapat dinafikan ramai orang berkorban demi cinta hingga jadi papa dan merana. Mengapa ? Adakah dengan cara itu dapat membuktikan sayang kita padanya. Sehingga ada yang kerana sayang sanggup bagi dan gadai maruah, sebegitu murahkah selayaknya kita perlu menjadi semata-mata kerna sayang. Ada jugak yang sanggup bergadai harta, masa dan tenaga secara melampau-lampau  macam mamat kat sebelah ni demi sayang.
Kalau aku cakap kat mak aku, mak aku cakap apa "Tu sayang tak bertempat tu.."

         Memang tak dapat dinafikan memang sesuatu yang begitu abstrak untuk ditakrifkan tentang sayang dan cinta. Hinggakan ada saintis yang menganggap jika sayang ini adalah hukum fizik bagaimana untuk ditakrifkan dalam bentuk angka dan sebagainya. Mungkin pada ketika itu, pasangan mula mengira berapa peratus dan angka sayang mereka pada pasangan masing-masing. Merepek atau sesuatu yang bijak ? Istilah "Love Counter".

Pada pandangan aku sebagai insan manusia yang bergelar hamba. Aku akan takrifkan sayang itu yang paling tepat dan betul ialah pada Allah S.W.T dan Rasulnya. Kemudian pada ibu dan bapa, isteri atau suami dan anak-anak. Itu yang terbaik...

Tapi kadang -kadang sebagai manusia yang punya hati dan perasaan kita mudah lupa dan terleka untuk seketika. Mohonlah tiap masa dalam doa-doa dan sujud-sujud kita agar ditambahkan iman dan ditetapkan  hati -hati kita.


Jalan-jalan merenung masa -masa lalu yang sebenarnya mengingatkan kita...

No comments:

Blogger news

Blogroll