5.08.2011

Jalan: SiApA SaYa DiMaTa DiA...

Jalan-jalan merenung jauh ke dalam diri..

Tajuk post aku memang makan dalam. Sebab ? Entah ? Aku tak tau, tak tau nak komen tak tau nak kata apa.

Kadang kita ada masalah yang kita boleh kongsikan dengan semua orang. Ada yang cari tempat berteduh, berpayung, berembun, mengadu, mencurahkan rasa hati dan macam-macam lagi perkara yang boleh berlaku sekiranya ditimpa masalah dengan sesiapa sahaja.

Hari ini kita selalu tertipu dan leka dengan pandangan manusia pada kita. Ada yang baik dan ada yang buruk. Namun aku memegang kepada satu prinsip, sesiapa yang memuji aku adalah musuh dan menasihati aku adalah sahabat. Tapi kita tak boleh tangkap muat macam tu saudara. Mungkin ada yang memuji itu ikhlas dan ada yang memang betul. Mungkin...

Ada orang yang meletakkan harapan yang terlalu tinggi pada seseorang dengan harapan yang harapanya akan tercapai. Namun dalam sedar atau tidak orang yang diletakkan harapannya itu belum tentu mampu dan berdaya memikul harapan itu. Mungkin ada alasan dan rasional dia berbuat demikian. Sesekali seseorang itu tidak suka dengan kongkongan dan tekanan yang agak melampau atau tidak. Tetapi ia tidak baik untuk sesuatu hubungan. Kenapa ? Akan timbul permasalahan yang mana salah seorang itu terpaksa mengalah dan menerima apa yang berlaku seadanya.

Kita mahukan orang yang kita sayang itu sempurna serba-serbi, ada yang sanggup bertukar pasangan dan bertukar kawan semata-mata dia tidak memenuhi kehendak dan citarasa kita. Bagi aku itu bukan menjadi keutamaan. Analoginya, jika kita ada pasangan yang tidak seperti yang kita mahukan dan kehendaki, kita terus tinggalkan dia. Sedangkan, setiap manusia itu ada peluang kedua.

Mana mungkin dan mustahil ada orang yang dari masa dilahirkan terus jadi alim dan ada yang lahir terus jadi jahat. Kalau kita dapat tahu akan dia akan menjadi jahat kita bunuh saja mereka -mereka itu agar aman bumi kita ini kelak. Tapi itu bukan satu yang rasional dan betepatan dengan situasinya. Jika ada rakan -rakan yang kita beri nasihat tidak "jalan" kita mohon doa kepada Allah S.W.T untuk bukakan hati-hati mereka.

Jalan-jalan, pernahkah kita meminta lebih dari apa yang ada ? Sememangnya kita harus menerima apa yang ada dan seadanya. Bersederhana itu lebih baik...

No comments:

Blogger news

Blogroll